Blogi kiinteistövälityksestä ja asunnon myynnistä

Kiinteistönvälittäjä auttaa asunnonmyynnissä

Asunnon myyminen on prosessi, jonka toivoisi toteutuvan nopeasti, sujuvasti, mutta myös sääntöjen mukaan. Projektiin ja sen valmisteluun kannattaa kuitenkin varata tarpeeksi aikaa. Asunnon voi joko myydä itse tai siihen voi käyttää kiinteistönvälittäjää. Prosessiin tarvitaan jonkin verran paperityötä, sopimusten laatimista ja myyjä on myös vastuussa kaksi vuotta, jos kaupanteon jälkeen ilmenee jotain yllättävää. Kiinteistönvälittäjät hoitavat byrokratian ja markkinoinnin kokemuksella ja ammattitaidolla, siksi monet palkkaavatkin mielellään asiantuntijan avuksi asuntokauppoihin.  

Miten valita sopiva kiinteistönvälittäjä

Kiinteistövälittäjän käyttämisen puolesta puhuvat asiantuntemus ja ammattitaito, joka karttuu päivittäisessä työssä, mutta jonka pohjana voi myös olla kiinteistöalan tutkinto. Kiinteistönvälittäjää valitessa tutkinnon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa siihen, kuinka paljon välittäjällä on kokemusta, vaikka sen ei välttämättä tarvitse olla ratkaiseva tekijä, myös alalla juuri aloittanut on todennäköisesti motivoitunut saamaan hyvät kaupat aikaiseksi. Kannattaa kysyä välittäjän suosituksia tai suosittelijoita ja kuinka hyvin välittäjä tuntee asuinalueesi. Tärkeää on myös, että välittäjällä on hyvät verkostot myyntiä ja markkinointia varten sekä minkälaisia myynti ja markkinointitoimenpiteitä asunnon myyntiin käytetään. Välityspalkkioon kuuluvat palvelut eivät myöskään ole aina yhtenäiset, joten kannattaa varmistaa, mitä palveluita välittäjän palkkioon kuuluu ja millä hinnalla välittäjä suosittelee asuntoa myytäväksi.

Yleisimmät tutkinnot kiinteistönvälitysalalla ovat:

Nimikettä voi käyttää henkilö, joka on suorittanut LKV-kokeen.

Tutkinnon tavoitteena on syventää kiinteistönvälittäjän osaamista ja toimia alalla johtotehtävissä.

Kiinteistöalan ammattitutkinto, jonka suorittanut osaa toimia alalla noudattaen voimassa olevaa lainsäädäntöä ja hyvää välitystapaa.

Antaa perusvalmiudet toimia kiinteistöedustajana.

Mitä kannattaa muistaa asuntoa myydessä

Myös asuntoa valitessa, ensivaikutelma on monelle tärkeä. Asunnon olisi suositeltavaa olla mahdollisimman edustavassa kunnossa ja esimerkiksi keskeneräiset remontit ja korjaukset kannattaa tehdä valmiiksi ennen myyntiin laittamista, mitä paremmassa kunnossa asunto on, sitä helpompi se on usein myydä. Isoja ja kalliita remontteja ennen myyntiä kannattaa kuitenkin välttää. Siisteys ja puhtaus sekä hyvä valaistus toimivat aina. Kiinteistönvälittäjät osaavat yleensä neuvoa, minkälaiset ratkaisut toimivat parhaiten asuntoa myydessä ja kannattaako asunnossa mahdollisesti muuttaa jotakin ennen myyntiä.

Lisätietoa kiinteistönvälittäjien palveluista voit lukea esimerkiksi Vihdoin Kotona Lkv Oy sivuilta.